El Dret a l’Alimentació és un dret fonamental reconegut en tots els nivells institucionals: des de la Declaració Universal de Drets Humans de les Nacions Unides de 1948 fins a la Constitució Espanyola. Tanmateix, això no ha impedit que els aliments esdevinguessin objecte de lucre de grans capitals globals, mentre que moltes persones segueixen sense tenir accés a una alimentació adequada. La mercantilització dels aliments i la fam generalitzada a escala mundial són dues cares de la mateixa moneda.
PROGRAMACIÓ: 18, 19 i 20 d’octubre al Casal de Barri Pou de la Figuera
DIMARTS 18/10 – De què parlem quan parlem de sobirania alimentària?
Projecció del documental “Humus. Les vides darrere el que mengem” de Clàudia Fluxà. És un documental que dona veu a diverses persones que treballen dins la cadena alimentària (pagesos, temporers migrants i persones racialitzades, repartidores i cooperativa de consum), l’objectiu és visibilitzar la vulneració de drets laborals dins la cadena alimentària per reflexionar sobre la sostenibilitat ambiental i social d’aquesta. D’alguna manera, a través d’entrevistes, es toquen diversos temes com: drets i condicions laborals, racisme, explotació de la terra, recursos i persones, temporalitat i localitat dels aliments, etc.
Xerrada a càrrec de la realitzadora del documental, Clàudia Fluxà, i del col·lectiu Justícia Climàtica (Servei Civil Internacional).
Xerrada “Com funciona el sistema agroalimentari global i els problemes que genera”, a càrrec de Victòria Soldevila del Seminari d’Economia Crítica Taifa. Victòria Soldevila és professora col·laboradora del Departament d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Els seus camps d’interès en la recerca inclouen l’economia agrària, el desenvolupament rural i les economies postsocialistes.
Segona part, “Els impactes de model de consum al nord global en la vida a Ghana”. Presentació del projecte d’agricultura ecològica en persones migrades que desenvolupen a Catalunya. A càrrec de Cesc Mas (CEHDA GHANA), responsable de l’Àrea d’Inserció Laboral de l’Associació per al Desenvolupament Cultural, Ambiental i Humà- CEHDA.
Xerrada “Què és l’agroecologia?”. A càrrec de Marina Di Masso Tarditti treballa pels de sistemes alimentaris alternatius des de diferents àmbits. Des de la formació, a través del postgrau en Dinamització Local Agroecològica de la UAB, des de la recerca a la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic, i des del consum agroecològic organitzat al seu barri a Barcelona. En un horitzó de transició ecosocial, posant en diàleg l’agroecologia i la sobirania alimentària amb la perspectiva feminista i l’economia social i solidària.
Taller participatiu: Aliments de ‘proximitat’ per a la diversitat Com podem construir accions col·lectives que fomentin l’accés a una alimentació agroecològica que tingui en compte la diversitat de persones i identitats alimentàries de la ciutat? A càrrec de Marta Ruiz, i Delphine Boghos.