Un any més des d’Eicascantic hem realitzat les jornades d’Apropament a la Diversitat Cultural, projecte que pretén promocionar el diàleg intercultural i l’aprenentatge transcultural, aquest any centrant-nos en els Infants i Joves que han migrat sols i soles.
Vam trobar important escollir aquesta temàtica ja que, durant els últims anys, i sobretot en aquests últims mesos, sembla que els mitjans de comunicació i la societat en general s’està fent ressò de l’augment de nens i joves desemparats que arriben a Barcelona. A Barcelona, a la resta de Catalunya, de la península, d’Europa i de tot el món sencer. Però des de l’entitat creiem que hem de tenir en compte que no estem davant d’un fenomen nou i puntual, sinó que és mundial, conseqüència d’anys i anys de desigualtat social.
Els primers menors migrats registrats a Catalunya daten del 1994 però no és fins a finals de la dècada dels noranta que augmenten considerablement els casos convertint-se en tot un repte pel sistema de protecció català. Encara avui continua sent un repte per les administracions, després de més 20 anys d’experiència, el fet de pensar de quina manera afrontem aquesta realitat.
Per tant sí que és cert que el fenomen actualment es troba en augment i està més visibilitzat, però malauradament visibilitzat des de la superficialitat, la criminalització i l’estigmatització d’un col·lectiu enormement desconegut, vulnerable i desprotegit, essent menors d’edat, però encara més quan compleixen la majoria d’edat.
Arran d’aquesta situació, des d’Eicascantic portem 17 anys intentant donar resposta a les necessitats específiques d’aquests nois i noies: acollint-los, formant-los i acompanyant-los en el seu camí.
No hem pretès que aquestes jornades es convertissin en una formació magistral. El nostre objectiu, tal i com diu el nom de les jornades, és apropar la realitat dels infants i joves a totes aquelles persones interessades, des de diferents àmbits i vessants de la intervenció social, i sense deixar de banda la perspectiva activista i de defensa dels drets humans que ens defineix com a entitat.
Per tant, aquestes jornades han estat pensades des de l’experiència i la trajectòria de l’entitat amb el treball amb aquests joves, principalment a través de l’atenció directa amb ells, però també a través del treball en xarxa amb d’altres recursos i serveis, amb el territori i amb la ciutadania en general. Com per exemple, realitzant accions de formació i sensibilització com la que es van proposar durant aquestes jornades, que considerem de gran importància per a fomentar la convivència i la participació ciutadana, entenent-la com a responsabilitat i com eina d’apoderament, que ens apropa una mica més a una societat més justa, diversa i cohesionada.
Al llarg d’aquesta setmana, vam treballar aquest fenomen des de diferents eixos; el primer dia vam comptar amb la participació de la Violeta Quiroga i la Raquel Prado, i vam treballar la vessant d’investigació i l’àmbit jurídic. El dimarts vam comptar amb la presència de la Chaymae Harakat, el Abdelhafyd Kchikech, i l’Ilyas Karimi, joves que van migrar sols i soles i que ens van explicar la seva pròpia trajectòria, experiència i història de vida, sens dubte un dia ple d’emocions; també ens va acompanyar la Mireia Escobar, qui ens va parlar de la importància de treballar a través de l’acompanyament i el vincle. Dimecres vam continuar les jornades amb les ponències de l’Elvira Roque i la Lola Aparicio. Una oportunitat per parlar de gestió emocional, salut mental i dol migratori en persones tant joves. Dijous vam parlar sobre els vídeos participatius i la creació de contingut social i crític, com a eina pedagògica amb els i les joves: ens va acompanyar l’Adrià Jurado, la Zeltia Outeriño i la Raquel Sánchez. I el divendres, vam tenir l’oportunitat de realitzar una taula rodona amb la Diana Ulldemolins, la Caterina Pons, l’Ainhoa Nadia Douhaibi i l’Aurora Moreno. En aquesta, vam poder parlar sobre la vulneració de drets dels i les joves, sobre les esquerdes del sistema i el que està funcionant malament. Finalment es van plantejar reptes de futur: ¿sobre què podem treballar per millorar la situació actual?
Com a tancament, volem agrair a totes les persones que han format part d’aquestes Jornades, que han compartit amb nosaltres aquest espai de reflexió, aprenentatge i diàleg. Gràcies a totes i a tots per haver-nos acompanyat!
Esperem que aquestes jornades hagin servit per afavorir un espai de reflexió i de debat que permeti generar aliances entre els diferents sector implicats i que treballen amb els i les joves, inclosa la societat per així poder incidir social i políticament en una transformació social.